Kabuki este un gen de teatru tradiţional japonez, originea numelui trăgându-se din verbul kabuku, care înseamnă a fi excentric, ieşit din comun sau din limitele bunului simţ. Începuturile sale se regăsesc în primii ani ai secolului al XVII-lea, perioada cunoscută sub denumirea de kabuki-odori. Prima interpretă a genului a fost Kuni, care a dansat în travesti, îmbrăcându-se în nişte straie bărbăteşti mai ciudate. În istoria kabuki, artista apare sub numele de Izumo no Okuni (Okuni din Izumo).
Când teatrul a devenit popular, mai multe grupuri de curtezane au început să-l imite, noua formă intitulându-se Onna-kabuki (kabuki feminin). Spectacolele au fost susţinute atât în Kyoto, cât şi-n Edo sau în alte regiuni ale Japoniei. În 1629, însă, a apărut un ordin care interzicea acest tip de spectacol pe motiv că morala publică era afectată. Astfel, încet-încet, Onna-kabuki a dispărut, iar oamenii şi-au orientat interesul către wakashu-kabuki, interpretat de băieţi până la vârsta primului bărbierit. Dar cum şi eu au reuşit să afecteze morala, în 1652 a fost emis un nou ordin de interdicţie.
A urmat perioada yaro-kabuki, artiştii fiind de această dată bărbaţi maturi, după care a început onnagata (bărbaţi interpretând roluri feminine). Erau anii în care şarmul personal era considerat mai important decât talentul actoricesc. A venit rândul wagoto şi genroku să fie la modă (1688-1704), kabuki înflorind în Edo şi Kamigata (Kyoto şi Osaka).
Cei interesaţi să afle mai multe, pot da click aici, aceasta fiind şi sursa informaţiilor din materialul de mai sus.
www.hailateatru.ro
www.hailateatru.ro
Toate materialele de pe acest blog, plus multe altele, noi, pot fi gasite acum pe www.hailateatru.ro
Toate materialele de pe acest blog, plus multe altele, noi, pot fi gasite acum pe www.hailateatru.ro
duminică, 2 martie 2008
Teatru japonez I - kabuki
vizionat de
zărzărica
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Multumesc de link. In seara asta merg la o reprezentatie de kabuki la FITS 2008. Inainte ma documentez de obicei, iar linkul tau imi va fi de folos.
Keep up the good work!
PS: La sondaj, de ce doar cei care NU merg la teatru au optiuni. Eu care merg, nu am avut ce vota...
shoriciko, ma bucur ca-ti este de folos documentarea. cat despre sondaj(e), toate la randul lor.
keep visiting this blog!
Trimiteți un comentariu