www.hailateatru.ro

www.hailateatru.ro
Toate materialele de pe acest blog, plus multe altele, noi, pot fi gasite acum pe www.hailateatru.ro

sâmbătă, 15 martie 2008

Răsfoind e-cultura

Am găsit la România Culturală două articole care mi-au plăcut şi din care citez:

# Magdalena Boiangiu (Adevărul literar şi artistic, Nr. 912 / 12 martie 2008) aduce în discuţie relaţia dintre "Regizori şi actori": "există regizori care îşi aduc actorii-fetiş peste tot pe unde lucrează. Dar potrivirile individuale nu izbutesc să devină etapele afirmării unei generaţii de interpreţi. (...) În multe alte situaţii, noutatea concepţiilor regizorale e maculată de neprofesionalismul interpreţilor, de rezistenţa la efort a actorilor, tineri sau nu." "Tinerilor actori le trece vremea afirmării, a împlinirii prin roluri importante, în spectacole memorabile." Punctul pe i este pus pe undeva, prin mijlocul articolului: "Cred că succesele teatrului românesc din anii ’60 şi ’70 se explică şi prin faptul că o generaţie de regizori a ştiut şi a putut să determine o generaţie de actori talentaţi (dar şi pe colegii lor mai în vârstă) să încarneze alte forme ale teatralităţii decât cele practicate până la ei."

# Gala Premiilor UNITER va avea loc anul acesta în ziua de 14 aprilie. Nominalizările sunt publicate aici. Trei dintre producţiile care figurează pe listă (Istoria comunismului..., În rolul victimei şi Capra sau cine-i Sylvia) au fost vizionate şi de hailateatru, motiv pentru care îmi permit să spun că personal aş înclina spre Dana Dogaru ca fiind "cea mai bună actriţă în rol secundar". Parte din reacţii sunt deja publicate de Suplimentul de cultură aici şi las să se înţeleagă faptul că nominalizările au fost făcute din nou după principiul "daţi câte una, să ajungă la toată lumea".

2 comentarii:

Anonim spunea...

Stii cit rau a facut Magdalena Boiangiu la generatii intregi de regizori sau actori? Te rog mult daca iubesti teatrul nu o mai cita niciodata!Chiar daca ar avea dreptate...citeaza pe altcineva!

hai la teatru spunea...

Fiecare răspunde de deciziile şi afirmaţiile proprii. Dincolo de orice altceva, măcar Magdalena Boiangiu se semnează.

Mulţumesc pentru sugestii, dar pe acest blog îmi rezerv dreptul de a cita pe cine consider necesar.